Komt een man bij de advocaat

Het aantal echtscheidingen in 2013 bedroeg ruim 33.000. De beslissing om te scheiden gaat niet over een nacht ijs. Regelmatig krijg ik cliënten op kantoor die twijfelen, zal ik wel of niet scheiden. Hoe verloopt zo een intake gesprek? De man zit tegenover mij. Heel boos en teleurgesteld. Wat kan ik voor u doen meneer? Ik wil scheiden. Wat is er aan de hand? Ik wil scheiden wegens financiële problemen. Mijn vrouw en ik hebben continu ruzie. Is dat het enige probleem, of zijn er meer conflicten? Dat is het enige probleem. Heeft u relatietherapie geprobeerd? De man kijkt mij aan alsof hij water ziet branden. Wat voor relatie heeft u met uw vrouw? Voert u gezamenlijke activiteiten of gesprekken? Is er nog intimiteit tussen jullie? Nu wordt het een beetje ongemakkelijk. Die vragen moet ik wel stellen, want jaren geleden heeft u die stap gemaakt om te trouwen. Jullie waren verliefd, hebben kinderen. En het kan niet zomaar ineens over zijn. De man geeft aan dat hij en zijn vrouw sinds kort problemen hebben. En hoe denkt uw vrouw erover? We hebben nog niet over gepraat. Misschien kunt u beiden met een vertrouwenspersoon praten en valt het uiteindelijk wel mee. De man is nog steeds niet overtuigd. Stel dat ik de scheiding toch doorzet, waaraan moet ik dan denken? Ik leg de man uit dat er afspraken gemaakt moet worden over de kinderalimentatie, partneralimentatie, verdeling van het pensioen. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de verblijfplaats van de kinderen en de omgangsregeling. Nu heb ik zijn aandacht. De man twijfelt. Ik adviseer hem om het gesprek een tijdje te laten bezinken. Vaak helpt het als men alles op een rijtje zet en een gesprek aangaat met de partner. Een verzoek tot echtscheiding dien ik namelijk pas in, als de cliënt zeker is van de echtscheiding. Ik geeft de man nog één tip. Indien u een conflict heeft met uw partner, wilt u dat niet doen voor de kinderen? Waarom? Dat vertel ik in mijn volgende column.

 

Share:

More Posts

Echtscheiding en kinderen

Ongeveer 11.000 kinderen hebben jaarlijks te maken met een vechtscheiding. Ouders blijven altijd ouders de ouders van hun kind. Ook al zijn de ouders uit elkaar. Ouders dienen hun kinderen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van echtscheiding.

Omgangsregeling met grootouders

Het onderwerp dat regelmatig aan de orde komt in mijn praktijk is de omgangsregeling tussen grootouders en kleinkind. Er wordt wel eens gezegd dat grootouders geen rechten hebben. Is dat zo?

Stuur ons een bericht