Echtscheiding en kinderen

 

Ongeveer 11.000 kinderen hebben jaarlijks te maken met een vechtscheiding. Ouders blijven altijd ouders de ouders van hun kind. Ook al zijn de ouders uit elkaar. Ouders dienen hun kinderen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van echtscheiding. Kinderen worden vaak betrokken in de strijd tussen ouders. Ouders laten zich vaak negatief uit over de andere ouder tegenover het kind. Dat is zeer kwetsend voor een kind. Het kind bestaan voor de helft uit ouder x en voor de helft uit ouder y. Indien de ene ouder negatief praat over de andere ouder, praat die ouder dus negatief over het kind. Een kind is loyaal naar zijn ouders toe en kan en hoeft geen partij te kiezen. Kinderen zullen onbewust toch partij kiezen. Zo ook in het volgende geval. De ouders zijn pas uit elkaar. Het minderjarige kind heeft gekozen om bij ouder x te verblijven. Op een dag belt ouder x mij in paniek op. Ouder x wil met het kind op vakantie. Ouder y wil geen toestemming geven. Ik stuur een brief naar ouder y, met het verzoek toestemming te geven. Ouder y reageert niet. Ik start daarna een kort geding op. Gelukkig geeft de rechter ouder x vervangende toestemming voor de vakantie met het kind naar het buitenland. U zou denken het probleem is opgelost. Niet dus. Ouder y is heel erg boos en laat dat ook weten aan het kind. Ook ouder x vertelt aan het kind hoe de ouder denkt over ouder y. Het gevolg: het kind verandert van een vrolijke spontane kind in een teruggetrokken en verdrietig kind en wenst ouder y niet meer te bezoeken. Wie is de dupe van de strijd tussen de ouders? Het kind. Hoe kan dit voorkomen worden? Het kind dient een positief contact te hebben met beide ouders. De ouders dienen hun verantwoordelijkheid te nemen en de communicatie te verbeteren. De ouders kunnen bijvoorbeeld een online workshop volgen van Villa Penedo. In deze workshop leren de ouders hoe zij hun kind zo goed mogelijk door de scheiding heen kan helpen.

Share:

More Posts

Komt een man bij de advocaat

Het aantal echtscheidingen in 2013 bedroeg ruim 33.000. De beslissing om te scheiden gaat niet over een nacht ijs. Regelmatig krijg ik cliënten op kantoor die twijfelen, zal ik wel of niet scheiden. Hoe verloopt zo een intake gesprek?

Omgangsregeling met grootouders

Het onderwerp dat regelmatig aan de orde komt in mijn praktijk is de omgangsregeling tussen grootouders en kleinkind. Er wordt wel eens gezegd dat grootouders geen rechten hebben. Is dat zo?

Stuur ons een bericht